Huurders vinden (5 tips)

Wanneer je als verhuurder in Nederland in het bezit bent van een huurwoning wil je hier de juiste huurders voor aantrekken. Niet alleen zit er verschil in het motief van huren, ook bestaat er diversiteit in de situatie waarin mensen die willen huren zich bevinden. Je wilt als verhuurder uiteraard passende huurders voor jouw woning vinden om een soepele huurovereenkomst te stimuleren.

Echter, hoe weet je zeker dat je de juiste huurders voor jouw huurwoning aantrekt? Om dit proces makkelijker te maken, kun je de volgende vijf tips volgen, zodat jouw eigendom en belegging op de juiste manier wordt ingezet.

1. Plaats een goede advertentie
Allereerst is het belangrijk dat je een goede advertentie plaatst, waarin duidelijk de gestelde vereisten naar voren komen. Denk hierbij aan een bepaald inkomen, van welke soort gezinssituatie er sprake moet zijn en de naleving van de huurovereenkomsten. Het is belangrijk dit voor jezelf op een rijtje te zetten voor je op zoek gaat naar potentiële huurders. Huurders die hier niet aan voldoen, kunnen zo in een vroeg stadium al vermeden worden.

Andere zaken die een huurder aantrekkelijk maken, zijn onder andere een stabiele werksituatie en een correcte betalingstermijn van de huur. Daarnaast is het belangrijk dat huurders een attente houding aannemen ten opzichte van de buren. Overigens is het ook handig om erbij te zetten dat huurders alleen een kans maken wanneer zij een geschiedenis zonder uitzetting hebben.

Aan dit lijstje kun je zoveel zaken toevoegen als je zelf wil, zoals een verbod op roken en/of huisdieren.

2. Doe onderzoek naar jouw doelgroep
Ten tweede is het belangrijk om inzicht te verkrijgen in het type mensen die voor jouw huurwoning in aanmerking komen. Door onderzoek te doen naar jouw doelgroep kun je je woning effectiever promoten. Op deze manier kun je jouw woning beter in de markt zetten, waardoor de juiste huurders op de woning af zullen komen.

Op basis hiervan kun je ook een passende prijs bepalen voor jouw huurwoning. Deze huurprijs helpt eveneens om de juiste huurders aan te trekken.

3. Maak de huurwoning aantrekkelijk
Voordat je jouw woning laat zien aan potentiële huurders, moet je deze zo aantrekkelijk mogelijk maken voor je doelgroep. Over het algemeen betekent dit dat de woning voor een langdurig verblijf geschikt moet zijn. Geef de muren bijvoorbeeld een nieuw likje verf en voer de nodige reparaties uit voordat je foto’s maakt of huurders langs laat komen. Dit zorgt voor een goede eerste indruk.

4. Ontmoet potentiële huurders
Maak tijd vrij om huurders goed te screenen, wat inhoudt dat je potentiële huurders langs laat komen en beoordeelt op een aantal aspecten. Denk hierbij aan inkomen en de geschiedenis van de huurder.

Een hoog inkomen kan een goede indicator zijn voor betrouwbare huurders, maar in combinatie met hoge schulden of een crimineel verleden kan dit alsnog een probleem vormen. In dit proces zijn persoonlijke en professionele referenties ook van belang, waardoor je een beter beeld krijgt van de potentiële huurder.

5. Zorg voor een waterdicht huurcontract
Als laatste is het belangrijk dat het huurcontract goed in elkaar zit, waardoor duidelijke afspraken met de huurder worden gemaakt. Wees hier concreet en specifiek en vermeld belangrijke zaken, zoals de huurperiode, het huurbedrag en bijkomende vergoedingen.

Probeer hierbij ook een goede band te onderhouden met je huurder, aangezien dit op de lange termijn alleen maar voordelen op kan leveren. Het is overigens altijd verstandig om een expert in te schakelen bij het opstellen van een huurcontract. Bijvoorbeeld een expert die op de hoogte is van jouw situatie als verhuurder, zoals jouw verhuurhypotheek en vaste lasten.

Conclusie; verhuren aan de juiste huurders

Een huurwoning verhuren is een lucratieve manier van beleggen, waarbij je eenvoudig inkomsten kunt genereren. Echter, het is hierbij wel belangrijk de juiste huurders te selecteren. Dit kun je vergemakkelijken door een aantal stappen te volgen.

Plaats allereerst een goede advertentie, waarna je intensief onderzoek moet uitvoeren naar jouw doelgroep. Maak vervolgens de huurwoning aantrekkelijk en ontmoet potentiële huurders om een uitgebreid screeningsproces te kunnen uitvoeren. Tot slot is het belangrijk een waterdicht huurcontract op te stellen. Op deze manier kunnen jij en jouw passende huurder een soepele, langdurige overeenkomst afsluiten waarbij beide partijen tevreden zijn.